UE impune Rusiei al zecelea pachet de sancțiuni

Uniunea Europeană a aprobat, vineri, al zecelea pachet de sancţiuni ce vizează Rusia. Obiectivele sunt să îngreuneze finanţarea războiului şi să priveze Rusia de echipamente şi piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei. Măsurile urmează să provoace pierderi de peste 10 miliarde de euro în comerţul dintre UE şi Rusia.

Pachetul include restricţii la export pentru bunurile cu dublă utilizare, precum şi măsuri împotriva entităţilor și persoanelor care susţin războiul, care răspândesc propaganda sau care livrează drone folosite de Rusia. Mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank şi banca online Tinkoff, au fost excluse de la sistemul global SWIFT.

Măsuri fără precedent

„Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice şi mai extinse sancţiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul”, a anunţat Preşedinţia suedeză a Consiliului UE.

„UE rămâne solidară cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”, se arată în mesaj, conform news.ro.

La rândul său, G7, grupul celor mai puternice economii democratice, a luat măsuri pentru extinderea sancţiunilor deja în vigoare și a anunţat că va lua măsuri fără precedent pentru a slăbi Rusia, promiţând interdicții la adresa exporturilor de diamante ruseşti. G7 a avertizat că ţările terţe care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor vor suferi „costuri severe”.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *