UE importă gaze naturale lichefiate din Israel și Egipt

Uniunea Europeană a parafat, miercuri, un acord pentru a importa gaze naturale din Israel și Egipt, ca o alternativă pe termen lung la importurile de gaze naturale ale UE din Federația Rusă. Acordul a fost stabilit în urma vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cele două țări, și prevede ca aceste state să livreze gaze naturale lichefiate Uniunii Europene, prin infrastructura egipteană.

De asemenea, potrivit momorandumului, care a fost semnat de miniștrii energiei din cele două țări și comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, gazele naturale pot să provină și din altă regiune estică a Mării Mediterane și permite companiilor europene să investească în proiecte de producție a gazelor naturale din cele două țări.

Conform unui comunicat al ministerului israelian al energiei, acordul are o valabilitate de trei ani şi va fi reînnoit, automat, pentru alţi doi ani.

Autorităţile israeliene au dat asigurări că pot furniza circa un miliard de metri cubi de gaze pe continentul european, din rezervele pe care le dețin în apele teritoriale de la Marea Mediterană, potrivit Agerpres. Aceste gaze ar urma să fie transportate din Israel către Egipt, unde vor fi lichefiate și transportate, apoi, spre Europa.Președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen a menționat că importurile de gaze naturale lichefiate ar putea fi urmate, pe viitor, de cele de hidrogen.  

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii