UE: Noi măsuri împotriva Rusiei

Țările Uniunii Europene iau în calcul impunerea de sancțiuni împotriva a nouă oficiali ruși implicați în închiderea lui Vladimir Kara-Murza, un cunoscut disident al regimului de la Kremlin. Cu toate acestea, aprobarea acestor măsuri depinde de poziția Ungariei. Lista propusă include persoane precum ministrul adjunct al justiției, Oleg Sviridenko, patru judecători, un șef de închisoare și alți trei oficiali.

UE acuză proiectul privind „agenții străini” că ar conduce o serie de legi represive care vizează societatea civilă independentă, organizațiile media și persoanele care exprimă opinii divergente. În aprilie, aceste acțiuni au dus la condamnarea lui Kara-Murza la 25 de ani de închisoare într-o colonie de deținuți. Două dintre persoanele de pe lista preliminară a UE au fost implicate anterior în uciderea lui Sergei Magnitsky, un alt disident rus de notorietate.

Faptul că Uniunea Europeană ia în calcul includerea acestor oficiali ruși pe lista neagră demonstrează o poziție fermă împotriva încălcărilor drepturilor omului și a suprimării vocilor disidente. Prin impunerea acestor sancțiuni, UE își propune să exercite presiune asupra Rusiei și să sensibilizeze opinia publică cu privire la tratamentul injust suferit de Kara-Murza și de alții asemenea lui.

Decizia privind persoanele vizate de această listă va fi discutată de cei 27 de ambasadori ai UE la Bruxelles. Dacă va fi aprobată, aceasta se va alătura unui Regim Global de Sancțiuni privind Drepturile Omului, care cuprinde deja peste 40 persoane.

Veto-ul Ungariei referitor la vice-ministrul rus a fost criticat de către parlamentarii europeni și a complicat și mai mult situația. Cu toate acestea, unele state membre ale UE au propria legislație, precum Legea Magnitsky, care impune înghețarea bunurilor și interdicția de viză pentru cei implicați în încălcări ale drepturilor omului.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.