UE ia în considerare utilizarea activelor băncii centrale ruse pentru a reconstrui Ucraina

Uniunea Europeană studiază fezabilitatea utilizării activelor băncilor centrale ruse, înghețate de statele membre, pentru a ajuta la eforturile de reconstrucție ale Ucrainei.

Discuțiile se află într-un stadiu incipient, iar experții juridici au fost însărcinați recent să analizeze toate opțiunile posibile, au declarat surse pentru Bloomberg.

Evaluarea pentru preluarea controlului asupra acestor active este extrem de complexă și încărcată din punct de vedere juridic.

Pe măsură ce invazia Ucrainei de către Rusia se apropie de a noua lună, rundele de sancțiuni nu reușesc să-l descurajeze pe președintele Vladimir Putin, chiar dacă dăunează economiei țării acestuia.

Astfel, executivul UE de la Bruxelles explorează modalități pentru a-i opri definitiv accesul la aceste fonduri.

Opțiunile s-ar concentra asupra modului de confiscare a celor aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale a Rusiei, care au fost înghețate de UE, SUA și alți aliați, în urma invaziei Rusiei din Ucraina.

Orice acțiune UE s-ar concentra strict asupra activelor deținute în Europa, au spus sursele.

Consultările au loc și cu SUA, au spus două dintre persoane, dar nu este clar dacă administrația Biden va lua și ea măsuri pentru a sechestra rezervele rusești deținute în dolari. În mai, oficialii Trezoreriei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la crearea unui precedent care ar putea descuraja alte bănci centrale străine să-și transfere activele în SUA.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *