UE: Simplificarea procedurii pentru obținerea permiselor de ședere

Joi, membriiCcomisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European au aprobat un raport de revizuire a directivei privind permisul unic de muncă și ședere și au cerut accelerarea procesului de solicitare a permisului pentru cetățenii non-UE.

Comisia Europeană a propus o revizuire a directivei privind permisul unic din 2011 în aprilie anul trecut, într-un efort de a simplifica procedurile pentru întreprinderile din UE în angajarea muncitorilor din alte țări, cu scopul de a combate deficitul de forță de muncă din UE.

Asigurându-se că permisul unic nu este legat exclusiv de un singur angajator, propunerea urmărește, de asemenea, să consolideze protecția lucrătorilor din afara spațiului UE împotriva exploatării prin muncă.

Deputații au stabilit un termen maxim de 90 de zile pentru obținerea unei decizii cu privire la o cerere de permis unic, un termen mai scurt față de cel actual de patru luni.

Dacă solicitantul a fost ales printr-un parteneriat UE pentru talente sau are deja un permis unic într-o altă țară din UE, termenul se va reduce la 45 de zile. Autorizația unică ar trebui să fie eliberată în format fizic și să fie accesibilă în format electronic.

Conform legilor actualizate, va exista o abordare mai simplă pentru a le permite lucrătorilor să își schimbe locul de muncă. Astfel, deținătorului unui permis unic îl va putea păstra timp de cel puțin nouă luni, cât timp acesta își caută un alt loc de muncă, un termen dublu față de cele trei luni propuse anterior de Comisie.

Facebook

Comentarii

130 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *