Vize UE pentru Kosovo

Uniunea Europeană a făcut un pas înainte pentru a permite titularilor de pașapoarte kosovare să intre în blocul comunitar fără a avea nevoie de viză. În conformitate cu proiectul legislativ, cetățenii kosovari ar putea călători în curând în UE, fără viză, pentru o perioadă de ședere de 90 de zile pe o perioadă de șase luni.

Dintre țările din Balcanii de Vest, doar cetățenii kosovari trebuie să solicite în prezent un permis pentru a vizita, a studia sau a primi asistență medicală în UE și în spațiul Schengen.

Kosovo este, încă, singura țară din Europa continentală, în afară de Rusia și Belarus, care nu beneficiază de regimul fără vize al UE.

Activiștii au declarat pentru Euronews că aceste cerințe sunt „nedrepte” și „o chestiune foarte politizată”. Nu toate cele 27 de țări ale UE recunosc declarația de independență a Kosovo față de Serbia în Kosovo. Serbia, care consideră fosta sa provincie ca făcând parte din teritoriul său, a încercat în mod activ să împiedice Kosovo să devină membru cu drepturi depline al unor organizații internaționale precum ONU și Interpol.

UE a declarat miercuri că Kosovo a făcut „progrese semnificative” în ceea ce privește diverse reforme, inclusiv dreptul fundamental la libera circulație. Măsura ar putea fi ridicată până la 1 ianuarie 2024, a precizat Consiliul European într-o declarație.

Ambasadorii UE au fost de acord cu un mandat miercuri, iar problema va fi discutată acum între președinția cehă a UE și Parlamentul European.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *