UE creează un centru împotriva contrabandei cu arme din Ucraina

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a anunțat luni, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne ai UE la Praga, deschiderea unui nou centru în Moldova împotriva crimei organizate și a contrabandei de arme din Ucraina.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a anunțat deschiderea Centrului de sprijin pentru securitatea internă și managementul frontierelor al blocului format din 27 de membri în timpul unei reuniuni a miniștrilor de interne ai UE la Praga. În cadrul acestei întâlniri, liderii UE au discutat despre pericolul reprezentat de armele (inclusiv cele oferite de Occident) care sunt traficate ilegal din Ucraina și furnizate bandelor criminale din Europa.

Centrul de asistență al UE pentru securitate internă și gestionarea frontierelor se va concentra pe prevenția contrabandei cu arme dat fiind faptul că, cele mai multe dintre ele sunt furnizate în momentul de față de țările membre NATO.

Fiecare stat membru UE va trimite, de asemenea, ofițeri de aplicare a legii la sediul central al hub-ului, care va funcționa din capitala Republicii Moldova, Chișinău, sporind capacitatea locală și vizând și combaterea traficului de persoane.

„Din experiența din războiul anterior din fosta Iugoslavie, avem încă probleme cu traficul de arme de foc de acolo către grupurile criminale organizate, care alimentează violența în rețelele criminale din Uniunea Europeană”, a declarat Johansson.

Comisarul a mai adăugat că acest hub va reprezenta un „ghișeu unic” care îi va permite Europolului să partajeze informații și agenției de frontieră a UE Frontex pentru a sprijini cât mai eficient gestionarea frontierelor și detectarea traficului de arme de foc.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii