UE cere eliberarea liderului opoziției ruse

Sentința recentă dată opozantului rus Alexei Navalnîi a stârnit valuri de condamnare și indignare la nivel internațional, cu Uniunea Europeană (UE) în fruntea criticii.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a reacționat vehement la hotărârea justiției ruse de a-l condamna pe Alexei Navalnîi la încă 19 ani de închisoare pentru ceea ce au fost denumite ”acțiuni anticorupție legitime”. Condamnarea a atras atenția comunității internaționale asupra situației îngrijorătoare a drepturilor omului în Rusia și a amenințărilor asupra opoziției politice.

„Acest lucru indică fără echivoc că sistemul judiciar din Rusia rămâne un instrument al reprimării îndreptat împotriva” opozantului rus și subliniază „nivelul de temere resimțit de autorități” în fața lui Navalnîi, care reprezintă „un exemplu continuu al represiunii sistematice exercitate de autoritățile ruse și a lipsei de respect față de drepturile omului ale propriilor lor cetățeni”, a subliniat Borrell.

Audieri cu uși închise și încălcări ale drepturilor omului

Uniunea Europeană nu a ezitat să condamne faptul că audierile lui Navalnîi s-au desfășurat în secret, cu ușile închise, fără accesul familiei sau a observatorilor: „”Uniunea Europeană își reiterează profunda îngrijorare cu privire la rapoartele privind relele tratamente repetate, măsurile disciplinare nejustificate și ilegale și hărțuirea care echivalează cu tortura fizică și psihologică aplicate de autoritățile penitenciarelor împotriva dlui Navalnîi. Conducerea politică a Rusiei este responsabilă pentru siguranța și sănătatea acestuia, pentru care va fi trasă la răspundere”

Cererea UE pentru Respectarea Drepturilor Omului

Mesajul transmis de Josep Borrell subliniază profundele îngrijorări ale UE cu privire la tratamentele aplicate lui Navalnîi în detenție, de la măsuri disciplinare nejustificate până la hărțuire și tortură.

Uniunea Europeană a reiterat apelul său către Rusia de a respecta măsura provizorie a Curții Penale a Drepturilor Omului, (CEDO) și a cerut ”eliberarea imediată a lui Navalnîi din închisoare”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *