UE condamnă folosirea foametei ca armă în războiul din Gaza

Josep Borrell, șeful politicii externe al Uniunii Europene, a denunțat ferm utilizarea foametei ca armă în conflictul din Gaza. Potrivit lui Borrell, cel puțin un sfert din populația din Gaza se află în pragul foametei, o criză umanitară care este rezultatul direct al blocării rutelor terestre de ajutor.

„Ne confruntăm acum cu o populație care luptă pentru propria supraviețuire”, a declarat Borrell în cadrul Consiliului de Securitate al ONU de la New York.

„Asistența umanitară trebuie să ajungă în Gaza, iar Uniunea Europeană lucrează a face acest lucru posibil.”

Referindu-se la blocarea rutelor terestre, Borrell a subliniat că această „criză umanitară este creată de om și atunci când căutăm modalități alternative de a oferi sprijin pe mare, pe calea aerului, trebuie să ne reamintim că trebuie să o facem, deoarece modul natural de a oferi sprijin prin drumuri este… închis artificial. Infometarea este folosită ca armă de război și atunci când am condamnat acest lucru care se întâmplă în Ucraina, trebuie să folosim aceleași cuvinte pentru ceea ce se întâmplă în Gaza”, a declarat Borrell.

În timp ce unele încercări de a livra ajutoare prin rute maritime au fost întreprinse, ONU subliniază că acestea nu pot înlocui livrările pe uscat. Recent, un convoi al Programului Alimentar Mondial al ONU a reușit să livreze ajutoare în nordul Gaza folosind o rută terestră pentru prima dată în trei săptămâni.

Cu toate acestea, situația rămâne critică, iar eforturile internaționale pentru a ajuta populația din Gaza continuă să fie esențiale pentru evitarea unei catastrofe umanitare.

Navă spaniolă cu provizii de hrană se îndreaptă spre Gaza, însă ONU subliniază necesitatea livrării ajutoarelor și pe uscat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *