UE caută soluții pentru criza alimentară

Uniunea Europeană răspunde creșterii prețurilor la alimente și riscului de penurie prin FARM – Misiunea de reziliență agricolă și alimentară, un program în curs de pregătire de către Președinția semestrială franceză a Consiliului UE, după modelul Covax, mecanismul de redistribuire către țările sărace a vaccinurilor anti-Covid19.

FARM ar urma să devină operațional până la finalul lunii iunie, conform ministrului de Externe al Franței, Jean Yves le Drian. Succesul instrumentului de sprijin va depinde de participarea Indiei și Chinei, care dețin stocuri semnificative de cereale.

În perioada 2016-2020, Rusia și Ucraina au însumat 27% din exporturile mondiale de cereale. Numai producția agricolă a Ucrainei poate hrăni 400 de milioane de persoane. În urma războiului declanșat de Rusia, există temeri că lipsa de alimente va afecta și destabiliza țări precum principalii importatori de cereale din Rusia și Ucraina – Egipt, Turcia, Bangladesh și Nigeria.

Șeful diplomației europene a acuzat, ieri, Rusia că provoacă foamete în lume. „Ruşii susţin că sancţiunile impuse de Occident sunt responsabile de penuria alimentară şi de creşterea preţurilor, dar cauzele nu sunt sancţiunile. Rusia lansează bombe asupra câmpurilor din Ucraina, iar navele militare ruse blochează zeci de vase încărcate cu grâu. Rusia bombardează oraşe ucrainene şi provoacă foamete în lume. Deci, să nu mai blameze sancţiunile. Armata rusă este cea care cauzează penurie alimentară. Iar Africa este o sursă majoră de îngrijorare, deoarece este expusă în mod special la criza alimentară care va veni”, a declarat Josep Borrell Fontelles.

În ultima săptămână, UE a aprobat ajutoare de sute de milioane de euro pentru țările din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Balcanii Occidentali, amenințate de criza alimentară.

Europolis

Facebook

Comentarii

72 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *