UE: Către confiscarea rezervelor valutare ale Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei

Înaltul Reprezentat al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina. Într-un interviu acordat publicaţiei britanice „Financial Times”, preluat de Agerpres,

Borrell arată că UE poate să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

Washingtonul intenţionează să folosească o parte din fondurile afgane blocate pentru a ajuta poporul afgan şi să păstreze restul pentru a acoperi eventuale despăgubiri acordate în procese împotriva militanţilor islamişti acuzaţi de terorism.

Rusia protestează

Occidentul a îngheţat rezerve valutare şi de aur ale Rusiei în valoare de peste 300 de miliarde de dolari, ca urmare a invadării de către Moscova a Ucrainei, la 24 februarie.

În replică la propunerea șefului diplomației UE, Rusia a transmis că folosirea rezervelor sale valutare, blocate în exterior, pentru a acoperi costurile reconstrucţiei Ucrainei ar fi ilegală şi ar eroda încrederea în Uniunea Europeană, potrivit ministrului adjunct de Externe de la Moscova.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *