UE avertizează asupra pericolului pentru refugiații palestinieni

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a calificat duminică întreruperea finanţării Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) drept „atât disproporţionată, cât şi periculoasă”, avertizând că aceasta ar putea pune în pericol sute de mii de vieţi. Într-un articol recent postat pe un blog, Borrell a subliniat că UNRWA a deschis o anchetă imediat după acuzațiile aduse de Israel cu privire la implicarea angajaților săi în atacul din 7 octombrie.

Israelul a acuzat angajaţi ai UNRWA de implicare în atacul din octombrie, determinând reacția imediată a agenției care a reziliat contractele membrilor personalului acuzați. Cu toate acestea, 12 ţări, printre care Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Suedia, au decis să-și suspende finanțarea agenției în urma acestor acuzații.

Uniunea Europeană a solicitat un audit asupra funcţionării UNRWA și a precizat că va decide suspendarea finanțării pe baza rezultatelor anchetei deschise de ONU. „UNRWA joacă un rol esenţial în furnizarea unui ajutor vital la 1,1 milioane de persoane din Gaza care suferă de foamete catastrofală şi epidemii”, a subliniat Josep Borrell.

Cu fonduri în valoare de peste 440 de milioane de dolari suspendate, aproape jumătate din veniturile pentru 2024, agenția a avertizat că este posibil să-și închidă operațiunile „până la sfârşitul lunii februarie”.

Conflictul din Fâşia Gaza, declanșat pe 7 octombrie, a generat un bilanț de aproximativ 1.140 de morți, în mare majoritate civili, conform datelor oficiale israeliene. În urma promisiunilor Israelului de a „nimici” gruparea Hamas, conflictul a evoluat, rezultând în peste 27.000 de morți, în principal civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mișcării islamiste.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *