UE: Atacul Iranului nu trebuie să ne distragă atenția de la situația umanitară din Gaza

Tensiunile din Orientul Mijlociu au fost accentuate de atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă, însă şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizează că situaţia umanitară din Gaza nu trebuie neglijată. Miercuri, într-o postare pe reţeaua X, Borrell a subliniat dreptul palestinienilor la ajutor umanitar şi a cerut Israelului să faciliteze accesul şi siguranţa lucrătorilor umanitari.

Declarațiile au fost făcute în contextul unei reuniuni de două zile a liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, inițial programată pentru discutarea chestiunilor economice, dar umbrită de tensiunile crescute dintre Israel și Iran, relatează DPA.

Pe rețeaua X, Borrell a atașat un link către o declarație comună a acestuia împreună cu comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic. Declarația oficială a cerut evitarea escaladării continue în Orientul Mijlociu, încetarea focului în Gaza și asigurarea unui flux neîngrădit de ajutor umanitar.

„De asemenea, îndemnăm Israelul să abordeze rapid escaladarea violenței în Cisiordania. Condamnăm ferm violența coloniștilor extremiști și cerem ca toți făptașii să fie trași la răspundere”, se arată în declarația celor doi oficiali.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *