UE a aprobat primul pachet de măsuri pentru reducerea facturilor la energie

Miniștrii Energiei din UE au aprobat vineri un prim pachet de măsuri de urgență, cu scopul de a reduce facturile la electricitate și de a coordona răspunsurile statelor membre la criza energetică.

Pachetul, include economii obligatorii la energie, un plafon pentru veniturile excedentare de pe piață și o taxă pentru captarea profiturilor excedentare ale companiilor.

Pachetul e aprobat în condițiile în care inflația din zona euro a atins un prag de 10%, o premieră în istoria monedei unice, determinată în primul rând de explozia facturilor la energie.

Cele trei măsuri sunt limitate în timp și constau din:

  • Un plan la nivelul UE pentru de a economisi energia: un obiectiv obligatoriu de 5% în orele de vârf și o reducere voluntară cu 10% a cererii totale de energie electrică.
  • O limită a veniturilor excedentare realizate de centralele electrice care nu utilizează gaz pentru a produce energie electrică, cum ar fi cele solare, eoliane, nucleare, hidroenergetice.
    Limita va fi uniformă și stabilită la 180 EUR pe megawat-oră. Toate veniturile care depășesc bariera vor fi colectate de guverne.
  • Un mecanism de solidaritate pentru a capta parțial profiturile excedentare realizate de companiile de combustibili fosili (petrol, gaz și cărbune).
    Autoritățile vor putea impune o taxă de 33% asupra profiturilor realizate de aceste companii în anul fiscal 2022 – dar numai dacă profiturile reprezintă o creștere cu 20% față de media observată în ultimii trei ani.

Țărilor care au stabilit deja soluții similare la nivel național li se va permite să-și continue planul dacă aceste urmăresc aceleași obiective ca și pachetul UE.

„Deși pachetul reprezintă un pas decisiv pentru gestionarea corectă la nivel european a acestei crize, sunt necesare măsuri suplimentare”, a declarat Jozef Síkela, ministrul industriei și comerțului al Republicii Cehe.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *