UE: Al patrulea val de sancțiuni dure impuse Rusiei

20 de zile de război, rezistență ucraineană îndârjită, o campanie neașteptat de dificilă pentru armata rusă, mii de morți și răniți, între care numeroși civili, 3 milioane de refugiați, din care aproape jumătate de milion au intrat în România de la începutul invaziei ruse în Ucraina. În paralel, eforturi diplomatice (remarcabilă implicarea Israelului și Turciei ca mediatori), solidaritate internațională – de observat deplasarea, azi, la Kiev, a premierilor Cehiei, Poloniei și Sloveniei – și sancțiuni tot mai dure la adresa Rusiei.

Consiliul Uniunii Europene a definitivat, luni seară, procedura de aprobare a setului de sancţiuni suplimentare propuse vineri de Comisia Europeană împotriva Rusiei, a anunţat Preşedinţia franceză a instituţiei europene. Comisia Europeană, în coordonare cu Grupul țărilor puternic industrializate – G7 – a anunţat un al patrulea set de măsuri, între care blocarea exporturilor de produse de lux spre Rusia şi interzicerea importurile de fier şi oţel din Rusia, retragerea statutului „naţiunii celei mai favorizate”, blocarea activelor elitelor ruse şi a utilizării criptomonedelor. Numai pentru stoparea importurilor de oțel și fier se estimează o pierdere de 3,3 miliarde euro pentru economia rusă. Celelalte măsuri au ca scop decuplarea Rusiei de la piețele comerciale și financiare.

„Invazia nemiloasă a Rusiei în Ucraina continuă. Civilii sunt atacaţi neîncetat, inclusiv şcolile, blocurile de locuit şi spitalele. Şi, în pofida propunerilor repetate ale părţii ucrainene, Rusia nu a manifestat voinţa de a se implica serios în negocieri pentru o soluţie diplomatică. În schimb, auzim doar minciuni şi acuzaţii false. În mod cinic, coridoarele umanitare fie nu se deschid, fie sunt bombardate de armata rusă imediat după anunţarea creării acestora. În acest context, Uniunea Europerană şi partenerii din G7 continuă acţiunile coordonate pentru intensificarea presiunilor economice asupra Kremlinului. Cele trei serii de sancţiuni masive adoptate deja şi extinderea scopului acestora săptămâna aceasta au afectat foarte dur economia Rusiei”, a precizat Comisia Europeană.

Forul UE s-a declarat decis să acționeze în continuare pentru a izola Rusia și a-i bloca resursele ”folosite în acest război barbar”.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *