UE: Agricultorii ucraineni, scutiți de taxe vamale încă un an

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord interimar pentru a le permite agricultorilor ucraineni să beneficieze de scutirea de la plata taxelor vamale pe piața europeană până în 2025, a anunțat miercuri Parlamentul European, conform unui comunicat citat de AFP și Reuters.

Propunerea Comisiei Europene din luna ianuarie a generat proteste în rândul fermierilor din numeroase state europene. Aceștia au exprimat nemulțumiri față de faptul că agricultorii ucraineni nu sunt supuși acelorași standarde ca cei din UE, ceea ce a condus la suprasaturarea pieței europene cu produse ucrainene mai ieftine.

În încercarea de a gestiona aceste preocupări, UE a inclus grâul ucrainean pe lista produselor de importanță crucială, pentru care se aplică o „frână de urgență” menită să prevină inundarea pieței europene cu produse ieftine din Ucraina.

Această „frână de urgență” va impune tarife dacă importurile depășesc nivelurile medii din anii 2022 și 2023.

Pe lângă grâu, lista mai cuprinde păsări, ouă și zahăr, iar miercuri, Parlamentul European a decis să adauge ovăzul, porumbul, crupele și mierea.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat amendamente pentru includerea cerealelor și mierii în lista produselor supuse „frânei de urgență” și pentru stabilirea unui prag la media anilor 2021, 2022 și 2023, un nivel mai redus decât cel propus inițial în ianuarie, având în vedere că în 2021 exporturile agricole ucrainene către UE au fost limitate prin tarife și cote, din cauza conflictului cu Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *