UE adoptă o relaxare suplimentară a măsurilor de mediu pentru a crește producția de cereale

Comisia Europeană a anunțat miercuri (27 iulie) că derogările de la cerințele cheie de mediu din programul UE de subvenții pentru agricultură vor fi extinse până în 2023 pentru a maximiza capacitatea UE de producție de cereale.

O propunere pentru o derogare de un an de la anumite standarde de bună condiție agricolă și de mediu în următoarea Politică Agricolă Comună a fost înaintată unei comisii specifice compusă din reprezentanți ai statelor membre vinerea trecută și adoptată oficial miercuri prin intermediul unei proceduri scrise.

Concret, aceasta presupune să se permită derogări temporare pentru regulile privind rotația culturilor, folosirea terenurilor necultivate și întreținerea elementelor neproductive pe terenurile arabile – cu alte cuvinte, suprafețe de teren agricol rezervate pentru îmbunătățirea biodiversității și conservarea sănătății solului.

Derogările, care au stârnit dezbateri intense, au fost anunțate ca parte a eforturilor de a acoperi golul umplut de invazia Ucrainei de către Rusia, care a dus la scăderea exporturilor de produse alimentare cheie din cele două țări.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei, motivația principală pentru acordarea unei extinderi a acestor derogări este asigurarea securității alimentare.

„Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creșterea securității alimentare la nivel mondial”, au adăugat aceștia.

Numind-o rezultatul unei „echilibrări atente” între disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor la nivel mondial, pe de o parte, și protecția biodiversității și a calității solului, pe de altă parte, Comisia estimează că această mișcare va pune din nou în producție 1,5 milioane de hectare în plus.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *