UE acordă Croației aprobarea finală pentru adoptarea monedei euro în 2023

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au dat Croației aprobarea finală pentru adoptarea monedei unice euro la 1 ianuarie 2023, înlocuind kuna croată. Este prima extindere a blocului monetar în aproape opt ani, chiar în momentul în care euro a scăzut la cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii 20 de ani.

Croația are aprobare să adopte moneda euro în 2023

Precedenta țară din UE care a aderat la spațiul european al monedei unice a fost Lituania, în 2015. În UE cu 27 de țări, adoptarea euro oferă beneficii economice care decurg din legături financiare mai strânse cu ceilalți membri ai blocului monetar și din autoritatea monetară a Băncii Centrale Europene.

Aș dori să îl felicit pe omologul meu, Zdravko Maric, și întreaga Croație pentru că a devenit a 20-a țară care aderă la zona euro„, a declarat marți Zbynek Stanjura, ministrul de finanțe al Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE.

Ratele dobânzilor vor fi majorate pentru prima dată în 11 ani

Banca intenționează să majoreze luna aceasta ratele dobânzilor pentru prima dată în 11 ani, pentru a face față inflației record de 8,6%. În mod mai concret, înseamnă că oricare dintre cei 340 de milioane de locuitori din actuala zonă euro care vizitează Croația nu va mai fi nevoit să își schimbe banii în kuna. Intrarea în euro are, de asemenea, recompense politice, deoarece moneda comună este cel mai ambițios proiect european de integrare a națiunilor, oferindu-le un loc în nucleul UE. Acest lucru înseamnă un loc la mesele de decizie de vârf ale UE.

Modificările au fost operate în contextul în care cursul de schimb al euro a atins marți, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, un dolar, înainte de a reveni imediat. Există temeri că o criză energetică tot mai gravă în Europa, legată de războiul Rusiei din Ucraina, ar putea duce economia zonei euro în picaj.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii