UE: Acord privind scutirea de taxe a importurilor de alimente din Ucraina

Ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană au ajuns, ieri, la un nou acord, prin care va fi prelungită scutirea de taxe vamale pentru importurile de alimente din Ucraina, potrivit News.ro.

Acordul merge acum la Parlamentul European, unde se aşteaptă să fie noi presiuni pentru a fi adăugate mai multe restricţii, în condiţiile în care în UE sunt disensiuni asupra modului în care trebuie continuate scutirile acordate în 2022 pentru a ajuta economia Ucrainei după invazia Rusiei.

Unele grupuri de fermieri din UE şi ţări precum Franţa şi Polonia susţin că măsurile trebuie să fie înăsprite pentru a evita ca produsele agricole din UE să devină necompetitive.

Ucraina şi alte voci din UE susţin, pe de altă parte, că importurile au un efect redus asupra pieţei comunitare.

Un diplomat UE a declarat că noul acord este similar cu acordul provizoriu care a fost încheiat săptămâna trecută, dar cu unele schimbări care fac să scadă plafonul pentru aplicarea tarifelor. Acesta ar fi un compromis făcut unor state UE, printre care Franța și Ungaria.

În plus, nici un produs nu a fost adăugat pe lista celor care ar putea face obiectul taxării. La începutul acestei săptămâni, atât Franţa, cât şi Ungaria au declarat că grâul ar trebui să fie supus unor tarife vamale, dacă importurile cresc peste nivelul mediu.

Noul acord al UE este valabil până în iunie 2025.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *