UE a decis: Republica Moldova și Ucraina devin candidate la aderare

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE. Viitorul nostru este împreună”, a anunțat, joi seară, Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a reacționat președintele Ucrainei, V. Zelenski, declarând că „viitorul Ucrainei se află în UE”. „Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a declarat, la rândul său, Maia Sandu.

Şefii de stat şi de guvern din UE au acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens. Este primul pas spre aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană.

Parlamentul European a adoptat, chiar înainte de summit, o rezoluție prin care solicită liderilor statelor membre să acorde statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova, dar și Georgiei, „odată ce guvernul său a îndeplinit” prioritățile indicate de Comisia Europeană.

Liderii europeni salută decizia istorică

„Țările dumneavoastră fac parte din familia noastră europeană. Iar decizia istorică de astăzi a liderilor confirmă acest lucru”, a afirmat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care a întreprins și două vizite la Kiev, pentru a asigura autoritățile ucrainene de sprijinul european.

Președintele Klaus Iohannis a punctat, cu acest prilej, că obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova este un succes al Uniunii Europene, al Republicii Moldova, și, într-o anumită măsură, și al României, care a susținut puternic, la nivel european, această candidatură. Șeful de stat român a subliniat și importanța reformelor, pe care cele două țările trebuie să le implementeze în cadrul procesului de aderare.

“Eu îmi doresc tare mult ca, într-un termen rezonabil, să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru Președinția României, ca România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană”, a afirmat președintele român, Klaus Iohannis.

Premierul României, Nicolae Ciucă a salutat decizia Consiliului European ca fiind una istorică și a asigurat cele trei țări, Ucraina, Republica Moldova și Georgia de susținere.

„Salut decizia istorică a Consilului European. România va fi alături de cetăţenii Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei în calea lor europeană”, a transmis prim-ministrul român.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a salutat decizia Consiliului European ca fiind una istorică și a subliniat că aceasta se datorează poporului ucrainean și al Republicii Moldova.

“La Kiev, săptămâna trecută, ne-am luat un angajament: să lucrăm pentru a oferi Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE. În seara asta deschidem o nouă etapă pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru Europa. E un moment istoric”, a spus președintele francez.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a subliniat unanimitatea cu care a fost sprijinită această nouă extindere, cu Ucraina și Republica Moldova. “De 27 de ori da!”, a afirmat cancelarul german.

Comisia Europeană urmează să elaboreze un prim bilanţ, până la sfârșitul anului, asupra reformelor pe care trebuie să le facă Ucraina și Republica Moldova. Următoarea etapă o reprezintă deschiderea negocierilor oficiale în vederea unei aderări și necesită, din nou, o unanimitate a celor 27 de state membre.

Europolis

Facebook

Comentarii