UDMR negociază rămânerea la guvernare

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, astăzi, consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru. La discuţii, au participat din partea UDMR Kelemen Hunor – preşedintele UDMR, Cseke Attila şi Tanczos Barna.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat dimineață că o decizie privind rămânerea UDMR în Guvern va fi luată probabil azi şi a precizat că Marcel Ciolacu şi-a exprimat disponibilitatea, după nominalizare, să mai aibă o ultimă discuţie cu partenerii din UDMR.

”PNL a avut două ipoteze de lucru. Prima, am respectat şi ne-am dorit să respectăm protocolul. Cea de a doua, în care acest protocol nu va putea fi respectat şi va fi negociată o nouă formulă de guvernare. Până în momentul de faţă, sigur, există câte o variantă din aceste două ipoteze”, a spus preşedintele PNL.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că liberalii nu au cerut nici un moment scoaterea UDMR de la guvernare. Dar că, în condiţiile reducerii numărului de ministere din viitorul executiv, ”nu poţi să ai pretenţia menţinerii numărului actual de ministere sau a unor ministere avute în guvernarea precedentă”.

El a precizat că prima opţiune a liberalilor este respectarea liniei şi sensului protocolului și că reducerea numărului de ministere a fost asumată de cei trei parteneri de la guvernare.

Tanczos Barna: ”Avem această rugăminte, de a merge mai departe cu această Coaliţie”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni seară, că UDMR nu va ieşi de la guvernare şi că negocierile pentru viitorul Guvern vor continua, adăugând că a avut o colaborare foarte bună cu președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„UDMR nu iese de la guvernare, negocierile continuă, protocolul astăzi încă este în vigoare”, a declarat Tanczos Barna. Ministrul Mediului a precizat că varianta propusă iese din protocol.

”Noi avem această rugăminte, această solicitare, de a reveni în cadrul protocolului şi de a merge mai departe cu această Coaliţie”, a mai spus Tanczos Barna.

Marcel Ciolacu a propus varianta ca UDMR să renunțe la Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării și să primească, în schimb, Ministerul Energiei și Ministerul Fondurilor Europene, ceea ce președintele UDMR, Kelemen Hunor, a refuzat.

Conform datelor Hotnews.ro, PSD și PNL și-au făcut calculele și și-au împărțit deja portofoliile, fără a lua în calcul UDMR.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *