Ucrainenii semnează o petiție să îi acorde cetățenie și rolul de premier lui Boris Johnson

O petiție ironică pentru a-i acorda premierului britanic demisionar Boris Johnson cetățenia ucraineană și a-l numi prim-ministru al țării a strâns peste 2 500 de semnături la câteva ore după ce a fost postată marți pe site-ul oficial de petiții al Ucrainei.

Petiție pentru acordarea cetățeniei lui Boris Johnson în Ucraina

În ciuda faptului că și-a pierdut popularitatea pe plan intern și că, în cele din urmă, a fost forțat să își anunțe demisia după zeci de plecări de miniștri la începutul lunii iulie, Johnson rămâne o figură de cult la Kiev pentru sprijinul său vocal acordat Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei. Picturile, picturile murale și chiar prăjiturile din capitala Ucrainei poartă chipul celui pe care unii ucraineni îl numesc cu afecțiune „Johnsoniuk”.

Petiția, adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, enumeră ca puncte forte ale lui Johnson „sprijinul mondial pentru Boris Johnson, o poziție clară împotriva invaziei militare a Ucrainei, (și) înțelepciune în domeniile politic, financiar și juridic”.

Cu toate acestea, petiția recunoaște un aspect negativ al unei astfel de numiri: nerespectarea Constituției Ucrainei. Printr-o aparentă coincidență, la câteva ore după ce petiția a fost lansată marți, Johnson i-a înmânat lui Zelenski premiul Sir Winston Churchill Leadership Award pentru ceea ce biroul său de pe Downing Street a descris drept „curaj incredibil, sfidare și demnitate” în fața invaziei Rusiei.

Zelenski nu a menționat noua petiție atunci când a acceptat premiul, dar va fi obligat să răspundă oficial dacă aceasta va primi 25.000 de semnături. Primind premiul prin legătură video de la Kiev, Zelenski l-a citat pe Churchill, premierul britanic din timpul războiului, spunând că Johnson „nu s-a gândit să renunțe la luptă” atunci când lucrurile au devenit dificile.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *