Ucraina va exporta mai mult pe Dunăre, după blocajul la granița cu Polonia

Ucraina plănuiește să deschidă o rută suplimentară pe Dunăre, pentru a crește exporturile la nivelurile de dinainte de război, în contextul în care Polonia blochează granița terestră cu Uniunea Europeană, transmite Bloomberg, preluat de Digi24.ro.

„Plănuim transportul containerelor prin Dunărea superioară, deoarece România este mai previzibilă decât granița poloneză”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-un interviu acordat la Conferința de securitate de la München.

Noua rută propusă – despre care se cunosc puține detalii deocamdată – ar urma să pornească din portul ucrainean Izmail până în România și porturile dunărene din Germania, potrivit ministrului.

Exporturile ucrainene de anul trecut, în mare parte alimente și produse din metal, au valorat 35,8 miliarde de dolari, cu aproape 48% sub nivelul de dinainte de război în 2021, potrivit datelor guvernamentale.

După ce acordul intermediat de ONU s-a prăbușit în iulie anul trecut, Kievul a reușit să creeze o nouă cale de transport prin Marea Neagră, dar Dunărea rămâne crucială.

Cu toate acestea, Kievul a folosit și drumul terestru și calea ferată pentru comerț pe tot parcursul războiului, iar volumele de export prin Polonia au scăzut în prezent la 300.000 de tone pe lună de la 1,3 milioane în 2022.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *