Ucraina construiește o centrală nucleară lângă România

Ucraina a anunţat, astăzi, că va construi o nouă centrală nucleară la Hmelniţki, în vestul țării, pentru a compensa pierderea centralei atomice de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de forţele ruseşti din martie 2022, transmite AFP, potrivit Agerpres. Noua centrală va fi ridicată la 200 km nord de granița cu România.

blank

Anunțul a fost făcut de ministerul energiei de la Kiev, care a spus că, deși ar putea începe în acest an, va fi vorba despre o construcție de durată.  

Două din noile reactoare ar urma să fie de tip sovietic, iar alte două vor fi realizate în colaborare cu compania americană Westinghouse, a mai precizat ministerul.

Primele două ar putea intra în funcţiune cel mai devreme în doi ani şi jumătate. Celealte sunt mai moderne şi fac faţă mai bine penelor de curent.

Ministrul energiei, Gherman Galuşcenko, a explicat că proiectul „urmăreşte să compenseze capacităţile centralei ocupate de la Zaporojie”. El şi-a exprimat convingerea că Ucraina va recuceri până la urmă obiectivul respectiv.

Cu mai multe reactoare, centrala de la Hmelniţki ar urma să ajungă cea mai mare de pe continent, chiar mai puternică decât cea de la Zaporojie, a afirmat oficialul.

Centrala de la Zaporojie asigura 20% din producţia de electricitate a Ucrainei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *