Ucraina: Trei scenarii și o estimare – război până în 2023

Experții Consiliului Atlantic, Mathew Burrows and Robert Manning, consideră că războiul din Ucraina va fi de durată. În toate cele trei scenarii pe care specialiștii le avansează, conflictul se va întinde și în 2023. Cele trei posibile evoluții ale invaziei ruse ar fi, în opinia lor: 1. Ucraina este sugrumată încet; 2. Rusia va fi împinsă în situația dinainte de declanșarea invaziei; 3. Rusia va fi obligată să se retragă din Donbass, dar va păstra Crimeea.

În primul scenariu – sugrumarea lentă a Ucrainei – Rusia își consolidează controlul obținut în ultimele luni asupra litoralului Mării Azov către Crimeea și lasă Ucraina și fără ieșire la Marea Neagră, inclusiv prin distrugerea sau blocarea Odessei. Rusia ar anexa practic sudul și estul Ucrainei, iar funcționarea statului ucrainean ar fi destabilizată. Recesiunea ar duce la nemulțumiri în SUA și UE, lumea s-ar putea confrunta cu o criză alimentară globală, o criză a datoriilor și instabilitate în țările în curs de dezvoltare. În 2023, consensul occidental ar urma să se destrame, Putin ar propune o încetare a focului, iar Occidentul ar face presiuni asupra Kievului să negocieze pacea cu Rusia.

În al doilea scenariu, trupele ucrainene resping forțele ruse până la linia din 24 februarie, dar Rusia păstrează Crimeea și zonele separatiste din Donetsk și Lugansk. Sub impactul crizei economice, se vor face presiuni internaționale pentru un acord de pace.

În al treilea scenariu, în care Ucraina recuperează Donbass, cu ajutorul armamentului occidental, există două riscuri majore: unul pentru Vest, de represalii nucleare rusești, și altul pentru Putin, de a fi înlăturat de la putere de armată și serviciile secrete ruse.

Cei doi specialiști americani în intelligence subliniază caracterul imprevizibil al evoluțiilor de pe frontul ucrainean și pledează pentru evitarea pe căi diplomatice a escaladării conflictului până în faza de înfruntare nucleară. Ei consideră că ”în loc să aștepte un deznodământ al războiului, factorii de decizie politică trebuie să exploreze urgent soluții la criza alimentară globală, la riscul în creștere pentru criza datoriilor în lumea în curs de dezvoltare și la amenințarea recesiunii în Occident”.

Concluzia lor: ”în toate scenariile, prejudiciul economic va fi profund nu doar pentru Ucraina, ci și pentru restul lumii”, iar ”riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în timpul conflictului nu este zero”.

Mathew Burrows este director de prognoză în cadrul Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate al Consiliului Atlantic. A fost înalt oficial al Consiliului Național de Informații al SUA. Robert A. Manning este membru senior al Scowcroft Strategy Initiative și anterior a lucrat ca strateg la cabinetul Directorului de Informații Naționale, în Consiliul Național de Informații și în Biroul de Planificare al Departamentului de Stat.

Analiza completă poate fi accesată pe site-ul Consiliului Atlantic, centru de expertiză în relații internaționale, cu accent pe securitatea globală și problemele economice: https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/three-possible-futures-for-a-frozen-conflict-in-ukraine/

H. Blidaru

Facebook

Comentarii