”Ucraina trebuie să devină cât mai repede posibil țară candidată la Uniunea Europeană”

Parlamentul European susține un proces rapid de acordare a Ucrainei a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Forumul Economic Mondial de la Davos. În opinia liderului european, ucrainenii trebuie sprijiniți să adere la familia europeană într-un timp cât mai scurt, ca expresie a sprijinului în războiul pe care această țară îl poartă și care amenință întregul continent.

Ucraina, care se află de peste trei luni în război, a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 28 martie. Statul ucrainean a completat și transmis formularul de aderare și așteaptă acum avizul Comisiei Europene, alături de Republica Moldova și Georgia (care au transmis cererile la 3 martie).

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis autorităților ucrainene că avizul Comisiei Europene trebuie să fie comunicat până la sfârșitul lunii iunie. Conform procedurii, după recomandarea Comisiei Europene, țările membre ale UE pot decide, prin vot unanim, acordarea statutului de candidat.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii