Ucraina a declarat miercuri că un acord pentru reluarea exporturilor de cereale blocate de Rusia pare foarte aproape, în timp ce discuțiile cvadripartite se pregătesc să fie reluate, sporind astfel speranțele de a pune capăt unei situații de impas care a expus milioane de oameni la riscul de înfometare.
Peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în silozurile din portul Odesa de la Marea Neagră, iar zeci de nave au fost blocate din cauza blocadei Rusiei, parte a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, dar despre care Kievul și Occidentul spun că este un război de agresiune nejustificat. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat pentru ziarul spaniol El Pais, înainte de discuțiile de la Istanbul între oficialii ucraineni, ruși, turci și ONU, că Kievul crede că este foarte aproape de a ajunge la un acord pentru reluarea exporturilor.
Ucraina speră la un acord cu Turcia privind exportul de cereale
„Suntem la doi pași de un acord cu Rusia. Ne aflăm în faza finală și acum totul depinde de Rusia„, a declarat acesta, citat în comunicat. Alți participanți la negocieri au fost mai prudenți, spunând că mai sunt multe de convenit.
Discuțiile se desfășurau pe fondul unei relative acalmii pe linia frontului de război, Rusia declarând miercuri că a doborât patru avioane militare ucrainene, iar guvernatorul din Donețk a raportat bombardamente rusești intense în toată regiunea estică, dar fără victime civile.
Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial. Rusia este, de asemenea, un mare exportator de îngrășăminte, iar Ucraina un producător important de porumb și ulei de floarea-soarelui, astfel încât încheierea unui acord pentru deblocarea exporturilor este considerată vitală pentru securitatea alimentară, în special în rândul țărilor în curs de dezvoltare, și pentru stabilizarea piețelor.
Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia de exacerbarea crizei alimentare globale prin complicarea încercărilor de aprovizionare cu cereale a națiunilor mai sărace și prin alimentarea inflației. Moscova a dat vina pe Ucraina pentru această problemă, acuzând Kievul că refuză să îndepărteze minele pe care le-a împrăștiat în jurul coastei sale pentru a se proteja de atacul Rusiei, despre care spune că reprezintă o amenințare pentru transportul maritim.
Autor: Anca Stratulat