Ucraina revendică un prim succes în contraofensiva din sud

Ucraina își intensifică ofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia în sudul țării. Trupele ucrainene au eliberat patru sate și au străpuns apărarea rusă în mai multe puncte ale liniei de front din regiunea Kherson, potrivit oficialilor ucraineni.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat un avertisment către forțele ruse, în timpul discursului său de luni seara, spunând că este timpul ca acestea „să fugă, să se ducă acasă” și că „ocupanții trebuie să știe că îi vom urmări până la graniță”.

Unul dintre consilierii lui Zelenski a precizat că operațiunea va fi lentă şi va „măcina inamicul”.

Ucraina a intensificat ofensiva în sud

„Acest proces nu va fi foarte rapid”, a declarat şi Oleksiy Arestovici, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, într-o declarație postată pe Telegram la sfârșitul zilei de luni, „dar se va încheia cu instalarea steagului ucrainean pe toate așezările din Ucraina”.

„Forțele armate ucrainene au străpuns linia frontului în mai multe sectoare”, a declarat Arestovici , adăugând că forțele ucrainene au bombardat punctele de trecere a feribotului pe care Moscova le folosește pentru a reaproviziona teritoriul ocupat de Rusia peste râul Nipru, în regiunea Kherson.

La începutul zilei de luni, o sursă militară ucraineană a declarat pentru CNN că trupele ucrainene au recucerit patru sate – Novodmytrivka, Arkhanhel’s’ke, Tomyna Balka și Pravdyne – de sub ocupația rusă, adăugând că ținta principală a fost orașul Kherson.

„Operațiunea a început noaptea, cu bombardamente masive asupra pozițiilor rusești și a părții din spate”, a declarat pentru CNN sursa, al cărei nume nu este dezvăluit din motive de securitate.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut operațiunea Kievului, dar a susținut că trupele ucrainene au „suferit pierderi grele” și au „eșuat lamentabil” în „tentativa” lor de ofensivă. CNN nu a reușit să verifice atât afirmațiile rusești, cât și cele ucrainene.

Regiunea Kherson, crucială pentru controlul coastei sudice a Ucrainei și pentru accesul la Marea Neagră, a fost una dintre primele zone ocupate de forțele rusești atunci când au invadat-o în urmă cu mai bine de șase luni. În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au făcut progrese în jurul Khersonului, inclusiv vizând poduri critice pentru a întrerupe rutele de aprovizionare rusești.

În cadrul unui briefing de marți, Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al armatei ucrainene, a declarat că deteriorarea podurilor de peste râul Dnipro înseamnă că forțele rusești nu pot ajuta unitățile de pe linia frontului mai la nord.

De asemenea, forțele ucrainene au lansat luni un atac asupra orașului Nova Kakhovka, controlat de ruși, întrerupând alimentarea cu electricitate și apă, potrivit presei ruse de stat RIA Novosti, care a citat o autoritate locală desemnată de ruși.

Facebook

Comentarii

5 răspunsuri

  1. Wow, fantastic weblog layout! How lengthy have you been blogging for?
    you make blogging glance easy. The full look of your web site is fantastic,
    as well as the content material! You can see similar here dobry sklep

  2. My brother recommended I might like this website. He was totally right.
    This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info!
    Thanks! I saw similar here: Sklep internetowy

  3. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
    very good success. If you know of any please share.
    Many thanks! You can read similar article here:
    E-commerce

  4. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to
    rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Thanks! You can read similar
    art here: List of Backlinks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *