Ucraina: Plan de rezervă, în așteptarea ajutorului SUA

Autorităţile ucrainene iau în calcul măsuri fiscale, pregătindu-se pentru cazul în care SUA nu vor debloca prea curând ajutorul financiar.

Se are în vedere un plan de rezervă, care include creşterea emisiunilor locale de obligaţiuni, majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, pentru a acoperi deficitul bugetar şi a beneficia în continuare de finanţare de la Fondul Monetar Internaţional, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Oficialii ucraineni intenţionează să propună acest plan misiunii FMI care va veni în vizită la Kiev săptămâna următoare.

O sursă importantă de fonduri, pentru a înlocui ajutoarele americane blocate, ar urma să fie extinderea programului de emisiuni locale de obligaţiuni.

Băncile ucrainene au lichidităţi şi Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca acestea să continue să investească în obligaţiuni guvernamentale cu randamente mari.

Asta ar putea aduce cel puţin cinci miliarde de dolari la buget în acest an, a estimat oficialul ucrainean. De asemenea, Guvernul de la Kiev ar putea să majoreze taxele sau să reducă cheltuielile, dacă va fi nevoie.

Vizita misiunii FMI are loc înainte ca instituţia financiară cu sediul la Washington să revizuiască acordul de împrumut cu Ucraina şi ar putea conduce la deblocarea unei tranşe de 900 de milioane de dolari.

Dar, chiar dacă Ucraina îşi îndeplineşte obligaţiunile, Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională a Ucrainei cred că există riscul ca board-ul FMI să nu aprobe eliberarea următoarei tranşe dacă ajutoarele americane vor rămâne blocate, a dezvăluit un oficial ucrainean.

În acest an, Kievul ar urma să primească 5,3 miliarde de dolari în cadrul programului convenit cu FMI.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *