Ucraina lucrează la repornirea a două reactoare de la centrala nucleară Zaporojie

Ucraina a început lucrările pentru repunerea în funcțiune a celor două reactoare de la centrala nucleară de la Zaporojie din sudul ţării, a anunţat vineri guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters. Potrivit acestuia, este vorba de cel de-al șaselea și al cincilea reactor care ar urma să își reia funcționarea, de astăzi.

De partea cealaltă, Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în partea ocupată din regiunea ucraineană unde se află Zaporojie, a spus vineri, că forţele ucrainene au distrus ultima linie electrică ce conectează centrala nucleară de Ucraina. Potrivit lui Rogov, centrala nu ar furniza, în prezent, electricitate Ucrainei.

Compania ucraineană pentru energie nucleară Energoatom a transmis joi că cele şase reactoare ale centralei au fost deconectate de la reţeaua electrică a ţării. Joi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear în contextul în care electricitatea la centrala atomică de la Zaporojie a fost întreruptă mai multe ore din cauza bombardamentelor ruse din zonă.

Centrala este localizată în apropiere de linia frontului şi a fost sub atacuri repetate, în ultimele săptămâni, ceea ce stârneşte temeri în legătură cu un dezastru nuclear.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

91 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *