Ucraina lovește cartierul general al mercenarilor ruși Wagner din estul țării

Artileria ucraineană a lovit un cartier general al grupului paramilitar de mercenari Wagner din umbra Rusiei în estul Ucrainei, potrivit unor rapoarte. Atacul de la Popasna a fost raportat de Serhiy Hayday, guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, și de mai mulți reporteri de război pro-Kremlin.

Ucraina a lovit cartierul grupului Wagner

Numărul victimelor nu este clar, iar detaliile rămân sumare. Fotografii care ar arăta pagubele au fost postate pe serviciul de mesagerie Telegram. Wagner a fost asociat cu crime de război. Grupul a fost desfășurat în Crimeea și în regiunea ucraineană Donbas în 2014, când forțele susținute de Kremlin au alungat trupele ucrainene din zonele pe care ulterior le-au declarat ca făcând parte din Rusia.

Unitățile Wagner au fost trimise, de asemenea, în Siria, Libia, Mali și Republica Centrafricană. Kremlinul nu recunoaște existența lui Wagner, dar serviciile de informații occidentale leagă grupul de Evgheni Prigozhin – supranumit „bucătarul lui Putin”, deoarece afacerea sa de catering l-a ajutat mult timp pe președintele Vladimir Putin și forțele armate.

Prigozhin, ca mulți alți oficiali ruși, se află sub sancțiuni occidentale. Wagner este cunoscut sub numele de PMC – companie militară privată. Dar aceștia sunt mercenari sponsorizați de stat care acționează în interesul Kremlinului, spun experții occidentali. Ei au fost acuzați de crime de război repetate și de încălcări ale drepturilor omului. Pe Telegram, guvernatorul Hayday a scris că forțele ucrainene „au lovit un cartier general inamic a cărui locație a fost stabilită datorită unui jurnalist rus”.

„De data aceasta, lovitura reușită a distrus ieri cartierul general al PMC Wagner din Popasna”, a spus el, adăugând că „numărul de morți este în curs de clarificare”.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

64 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *