Ucraina lansează un „coridor umanitar” în Marea Neagră, pentru navele de marfă blocate

Ucraina a anunțat lansarea unui „coridor umanitar”, în încercarea de a elibera navele de marfă blocate în porturile Mării Negre. Observatorii au ridicat semne de întrebare cu privire la această măsură riscantă. Inițiativa vine în urma eforturilor constante ale Ucrainei de a găsi rute alternative de transport, după ce Rusia a ieșit din acordul privind exportul de cereale.

Potrivit informațiilor furnizate de un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, acest „coridor umanitar” va putea fi folosit de nave în câteva zile. Pentru a asigura transparența și scopul umanitar al inițiativei, navele vor fi echipate cu camere de monitorizare, iar o transmisiune va fi disponibilă pentru a demonstra că misiunea este una pur civilă și non-militară.

În primă instanță, acest coridor va fi destinat în principal navelor de tip container, care au fost blocate în porturile ucrainene de la invazia Rusiei din februarie 2022 și care nu au beneficiat de acordul anterior referitor la cereale.

Riscuri considerabile

Una dintre cele mai mari amenințări este reprezentată de prezența militară a Rusiei în zonă, care ar putea pune în pericol siguranța navelor și a echipajelor acestora. De asemenea, există riscul ca minele marine plasate în mare să pună în pericol traversarea coridorului umanitar, punând în pericol nu doar navele, ci și mediul înconjurător.

Observatorii internaționali sunt de părere că această inițiativă va testa capacitatea Ucrainei de a redeschide căi maritime într-un moment de presiune continuă din partea Rusiei, care încearcă să limiteze activitățile porturilor ucrainene. Chiar dacă Ucraina încearcă să asigure transparența și scopul pur umanitar al coridorului, surse din industria transportului maritim și asigurărilor au avertizat cu privire la riscurile semnificative asociate securității navelor și echipajelor.

„Este posibil ca asigurătorii și băncile să fie reticente în a susține această inițiativă din cauza riscurilor implicate”, a declarat o sursă din domeniul asigurărilor. De asemenea, se pune problema posibilității deceselor echipajelor în cazul unor incidente nefericite, ceea ce subliniază gravitatea și complexitatea situației.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *