Ucraina își sporește exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană

retele electrice

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să își sporească exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană, ajutând, în felul acesta, țările membre să facă față crizei energetice, declanșate odată cu războiul de pe teritoriul său.

„Ne pregătim să creștem exportul nostru de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, care a subliniat, totodată, faptul că Ucraina a reușit să se racordeze la sistemul energetic al Europei într-un timp record, în ciuda războiului.

”Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei”, a mai spus Volodimir Zelenski, Ucraina urmând să exporte către statele membre o bună parte din producția sa de energie electrică.

Ucraina s-a racordat la sistemul energetic al UE la începutul lunii iunie, cu doi ani mai devreme decât plănuise. Statul ucrainean a aplicat, în luna martie, să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E, iar luna trecută a primit dreptul de a exporta energie către Europa.

„Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice europene. De acum, electricitatea ucraineană circulă în Uniunea Europeană şi invers”, declara, la vremea respectivă, președintele ucrainean.

Printre țările în care Ucraina ar urma să exporte energie se află România, Slovacia, Ungaria și Polonia. În același timp, zona acoperită de către Entso-E, sistemul european de transport al electricităţii, trece dincolo de frontierele UE şi include 35 de ţări, din Islanda în Cipru.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *