Ucraina, îndemnată să renunțe la Crimeea: ”Nici Zelenski nu poate să vrea totul”

Ucraina a fost îndemnată de președintele brazilian să renunțe la Crimeea. Luiz Inacio Lula da Silva a sugerat joi ca Ucraina să cedeze peninsula din Marea Neagră Rusiei pentru a pune capăt războiului, adăugând că omologul său ucrainean „nu poate dori totul”.

Președintele rus Vladimir Putin „nu poate pune mâna pe teritoriul Ucrainei. Poate că se va discuta despre Crimeea. Dar la ce a mai invadat, trebuie să se gândească”, a declarat Lula în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii la Brasilia.

„Nici Zelenski nu poate să vrea totul”, a continuat el. „Lumea are nevoie de liniște… Trebuie să găsim o soluție”.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, o mișcare condamnată pe scară largă ca fiind o acaparare ilegală de teritorii. Înainte de invazia din februarie anul trecut, Kievul a considerat că mijloacele politice și diplomatice sunt cele mai potrivite pentru a readuce peninsula sub controlul său. Acest lucru s-a schimbat odată cu izbucnirea războiului.

Până în prezent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să negocieze cu Moscova, insistând că aceasta trebuie mai întâi să își retragă toate trupele din Ucraina. Aliații occidentali, în special Marea Britanie, au susținut acest lucru.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *