Ucraina folosește o tactică americană pentru a rezista Rusiei

Oficiali americani și europeni afirmă că Ucraina a folosit cu succes o metodă de rezistență dezvoltată de forțele de operațiuni speciale americane, pentru a riposta Rusiei și pentru a bloca armata acesteia, care îi este net superioară.

Conceptul operațional de rezistență a fost dezvoltat în 2013, în urma războiului Rusiei cu Georgia din 2008, dar valoarea sa a fost conștientizată abia după invazia Rusiei în peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. Acesta oferă un plan pentru națiunile mai mici de a rezista și de a se confrunta eficient cu un vecin mai mare care le-a invadat. Preluarea și anexarea aproape fără vărsare de sânge de către Rusia a teritoriului ocupat a uimit Ucraina și Occidentul, determinând studiul atent al modului de a construi un plan de apărare totală, care să includă nu doar armata, ci și populația civilă.

Războiul lui Putin împotriva Ucrainei, lansat în februarie, a fost terenul de încercare pentru planul de rezistență.

Ucraina se folosește de o doctrină americană

Doctrina, cunoscută și sub numele de ROC, oferă o abordare inovatoare și neconvențională a războiului și a apărării totale, care a ghidat nu doar armata ucraineană, ci a implicat și populația civilă a țării, ca parte a unei rezistențe concertate împotriva armatei ruse.

„Este vorba de contribuția tuturor în ceea ce privește apărarea globală pentru guvernul Ucrainei. Folosesc fiecare resursă și folosesc, de asemenea, unele mijloace neconvenționale prin care să înfrunte armata Federației Ruse”, a spus generalul-locotenent în retragere Mark Schwartz, care a fost comandantul Comandamentului pentru Operațiuni Speciale din Europa, în timpul dezvoltării doctrinei.

În inferioritate numerică, înarmată și cu efective mai mici, Ucraina a ripostat totuși unei armate rusești care credea că va străbate marea majoritate a țării în câteva săptămâni, dacă nu chiar zile. „Acesta este un mod de a răsturna situația în fața unei mari puteri”, a declarat Schwartz. „Este pur și simplu incredibil să vezi, în ciuda pierderilor de vieți omenești și a sacrificiilor, ce pot face voința și hotărârea de a rezista”.

Într-o serie de atacuri și explozii recente asupra pozițiilor rusești din Crimeea, Kevin D. Stringer, un colonel de armată în retragere care a condus echipa de dezvoltare a conceptului de rezistență, vede semne de utilizare a acestuia.

„Din moment ce nu poți face acest lucru în mod convențional, vei folosi forțe pentru operațiuni speciale, iar aceste forțe vor avea nevoie de sprijinul rezistenței, informații, resurse, logistică pentru a avea acces la aceste regiuni.”

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *