Kievul vrea pedepsirea ucrainenilor care au fugit de serviciul militar

Kievul analizează posibilitatea urmăririi penale a bărbaților care au oferit mită pentru a evita recrutarea militară și au căutat refugiu în străinătate. Ucraina împarte granițe cu cinci țări europene – Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova – iar autoritățile se tem că numărul celor care au fugit în aceste țări poate fi de ordinul zecilor de mii.

David Arahamia, președintele grupului parlamentar al partidului de guvernământ, a sugerat recent că agențiile ucrainene de aplicare a legii vor solicita extrădarea bărbaților ucraineni care au părăsit ilegal Ucraina pentru a evita serviciul militar.

Prin intermediul unui decret emis de președintele Zelenski, toate certificatele care declară un bărbat „inapt de serviciu militar” eliberate de comisiile medicale militare după 24 februarie 2022 sunt supuse verificării. Autoritățile de la Kiev susțin că zeci de mii de bărbați eligibili pentru serviciul militar ar fi putut primi decizii false în schimbul unei mite cuprinse între 3.000 și 15.000 de dolari.

Conform datelor furnizate de Comandamentul Gărzii de Frontieră din Polonia la cererea publicației Rzeczpospolita, între 24 februarie 2022 și 31 august 2023, aproximativ 2,87 de milioane de cetățeni ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au intrat în Polonia. Se estimează că aproximativ 80.000 dintre aceștia ar fi putut fi eligibili pentru serviciul militar, dar nu se cunoaște starea lor actuală sau câți dintre ei aveau scutire medicală.

Fedir Venislavski, membru al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Verhovna Rada, parlamentul Ucrainei, a declarat: „Aceasta este o cifră importantă pentru Ucraina, deoarece aceste persoane ar fi putut fi mobilizate și ar fi putut întări forțele armate, consolidând astfel apărarea și securitatea noastră.”

Există preocuparea că procuratura ucraineană ar putea urmări penal cetățenii plecați în străinătate pentru a evita serviciul militar, mai ales pe cei care au fugit ilegal prin așa-numita „frontieră verde.” Pe Nipru, intermediarii implicați în aceste evadări sunt arestați cu regularitate.

Deja au existat cazuri de persoane care au fost prinse în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera, fără a avea scutire de serviciul militar, atât cetățeni ucraineni, cât și polonezi care facilitează aceste evadări, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției poloneze, Mariusz Ciarka. Ucraina trebuie să emită un mandat de arestare internațional pentru fiecare dintre acești bărbați eligibili pentru serviciul militar care au plecat ilegal pentru a-i aduce în țară.

„Dacă oprim un astfel de străin, de exemplu pentru un control rutier obișnuit, sistemul nostru KSIP (Sistemul Național de Informații al Poliției) va arăta că este o persoană urmărită de procuratura ucraineană, deoarece există date prin Interpol. Noi reținem o astfel de persoană și informăm Procuratura. Instanța poloneză decide apoi dacă el sau ea va fi extrădat(ă)”, a explicat inspectorul Mariusz Ciarka, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Poliție din Polonia.

Potrivit informațiilor primite de Rzeczpospolita de la Poliția de Frontieră, Polonia, în baza unui acord cu Ucraina, a început deja să expulzeze cetățeni ai Ucrainei implicați în introducerea ilegală de imigranți în Europa.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *