Ucraina devine cea mai militarizată țară din lume

Ucraina a devenit cea mai militarizată țară din lume, luând locul Israelului, conform ultimului indice global de militarizare (GMI) publicat de Centrul Internațional de Studii a Conflictelor din Bonn (BICC). Schimbarea, care survine în urma invaziei ruse, o plasează pe Ucraina pe primul loc în clasamentul mondial al militarizării.

Până în 2022, Israelul a dominat acest clasament, însă datele actuale nu reflectă încă războiul din Gaza și schimbările ulterioare. GMI ia în considerare diverse aspecte, precum cheltuielile militare, numărul de soldați și arme grele raportate la produsul intern brut (PIB) și alți indicatori civili.

În topul celor mai militarizate țări, se remarcă alte trei foste state sovietice: Armenia ocupă locul trei, Azerbaidjan se situează pe poziția nouă, iar Rusia este pe locul zece. Rusia, deși și-a majorat semnificativ bugetul militar, prezintă un nivel relativ scăzut de militarizare, atribuit „pierderilor masive de oameni și materiale” în conformitate cu studiul.

În primele zece țări din clasament, se regăsesc și trei state din Golful Persic: Qatar (locul patru), Bahrain (locul cinci) și Arabia Saudită (locul șase), alături de Grecia (locul șapte) și Singapore (locul opt).

În Europa de Vest și Centrală, cheltuielile militare au înregistrat o creștere semnificativă de 13% în 2022, reprezentând cea mai mare rată de la sfârșitul Războiului Rece. Cu toate acestea, Germania, cea mai mare economie europeană, se clasează pe locul 98 din 149, fiind considerată o țară „slab” militarizată, urmată doar de alte două state UE, Luxemburg și Irlanda. Statele Unite ocupă locul 25 în acest clasament global al militarizării.

Este important de menționat că, în ciuda creșterii nivelului global al armamentului și a cheltuielilor militare, indicele mediu de militarizare a scăzut, influențat de creșterea populației și a PIB-ului în multe țări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *