Ucraina denunță alegerile planificate de Rusia în teritoriile ocupate

Ucraina a transmis vineri o puternică condamnare a așa-numitelor alegeri locale programate de Rusia în peninsula anexată ilegal, Crimeea, și în teritoriile pe care le-a ocupat în urma invaziei declanșate în februarie 2022. Ministerul de Externe de la Kiev a declarat că „pseudoalegerile Rusiei în teritoriile ocupate temporar nu au nicio valoare” și a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Rusiei.

Această declarație vine înainte de data programată a alegerilor, care este duminică, 10 septembrie, în întreaga Federație Rusă, inclusiv în aceste regiuni disputate. Diplomația ucraineană a subliniat că Rusia nu are dreptul să organizeze alegeri în teritoriile pe care le-a ocupat în mod ilegal.

În plus, președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit recent cu liderii separatiști pro-moscoviți din regiunile ucrainene Lugansk și Zaporojie, pe care Moscova pretinde că le-a anexat în urma acțiunilor din anul precedent. Kremlinul a anunțat aceste întâlniri cu două săptămâni în urmă, dar data exactă a discuțiilor nu a fost precizată.

Liderii separatiști l-au informat pe Putin cu privire la o situație tensionată în Lugansk și au afirmat că pe o parte a teritoriului republicii se desfășoară un adevărat război cu forțele ucrainene. Cu toate acestea, ei l-au asigurat că sunt luate „măsuri suplimentare” pentru a garanta securitatea în ziua alegerilor locale programate pentru 10 septembrie.

În ciuda criticilor și tensiunilor crescânde, președintele Putin a răspuns că înțelege că organizarea alegerilor în aceste condiții este o sarcină dificilă, dar a subliniat că Moscova le va oferi sprijinul necesar pentru desfășurarea lor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *