Ucraina cere o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare afectate de bombardamente

Alarma internațională privind atacurile de artilerie din weekend asupra complexului nuclear ucrainean Zaporizhzhia a crescut luni, Kievul avertizând asupra riscului unei catastrofe de tipul celei de la Chornobîl și făcând apel ca zona să fie transformată în zonă demilitarizată.

Șeful Organizației Națiunilor Unite a cerut acces la centrală, în timp ce Kievul și Moscova au schimbat vina pentru bombardamentele dintr-o regiune sudică capturată de invadatorii ruși în martie și care este acum ținta unei contraofensive a Kievului.

Ucraina cere o zonă sigură în jurul centralei nucleare

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este un lucru sinucigaș”, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unei conferințe de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la ceremonia de comemorare a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume de la Hiroshima.

Petro Kotin, șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară Energoatom, a cerut ca o echipă de pacificatori să fie desfășurată la situl din Zaporizhzhia, care este încă gestionat de tehnicieni ucraineni.

„Decizia pe care o cerem de la comunitatea mondială și de la toți partenerii noștri este de a retrage invadatorii de pe teritoriul centralei și de a crea o zonă demilitarizată pe teritoriul centralei. Prezența forțelor de menținere a păcii în această zonă și transferul controlului acesteia către acestea, iar apoi și controlul stației către partea ucraineană ar rezolva această problemă.”, a declarat Kotin la televiziune.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că bombardamentele ucrainene au avariat liniile electrice de înaltă tensiune care deservesc centrala din epoca sovietică și au forțat-o să reducă producția a două dintre cele șase reactoare ale sale pentru a „preveni întreruperea”. Un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporizhzhia a declarat anterior că instalația funcționează normal.

Ucraina a acuzat Rusia de noi bombardamente în zona centralei, care, potrivit acesteia, au avariat trei senzori de radiații, iar doi lucrători au fost spitalizați pentru răni provocate de schije.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *