Ucraina cere o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare afectate de bombardamente

Alarma internațională privind atacurile de artilerie din weekend asupra complexului nuclear ucrainean Zaporizhzhia a crescut luni, Kievul avertizând asupra riscului unei catastrofe de tipul celei de la Chornobîl și făcând apel ca zona să fie transformată în zonă demilitarizată.

Șeful Organizației Națiunilor Unite a cerut acces la centrală, în timp ce Kievul și Moscova au schimbat vina pentru bombardamentele dintr-o regiune sudică capturată de invadatorii ruși în martie și care este acum ținta unei contraofensive a Kievului.

Ucraina cere o zonă sigură în jurul centralei nucleare

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este un lucru sinucigaș”, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unei conferințe de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la ceremonia de comemorare a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume de la Hiroshima.

Petro Kotin, șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară Energoatom, a cerut ca o echipă de pacificatori să fie desfășurată la situl din Zaporizhzhia, care este încă gestionat de tehnicieni ucraineni.

„Decizia pe care o cerem de la comunitatea mondială și de la toți partenerii noștri este de a retrage invadatorii de pe teritoriul centralei și de a crea o zonă demilitarizată pe teritoriul centralei. Prezența forțelor de menținere a păcii în această zonă și transferul controlului acesteia către acestea, iar apoi și controlul stației către partea ucraineană ar rezolva această problemă.”, a declarat Kotin la televiziune.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că bombardamentele ucrainene au avariat liniile electrice de înaltă tensiune care deservesc centrala din epoca sovietică și au forțat-o să reducă producția a două dintre cele șase reactoare ale sale pentru a „preveni întreruperea”. Un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporizhzhia a declarat anterior că instalația funcționează normal.

Ucraina a acuzat Rusia de noi bombardamente în zona centralei, care, potrivit acesteia, au avariat trei senzori de radiații, iar doi lucrători au fost spitalizați pentru răni provocate de schije.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

4 răspunsuri

 1. It is in point of fact a nice and helpful piece of information. I’m
  happy that you shared this useful info with us.

  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
  I saw similar here: Sklep

 2. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good results. If you know
  of any please share. Cheers! You can read similar text here: Sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *