Ucraina cere NATO mobilizarea în urma căderii dronei ruse în România

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, a atras atenția asupra necesității unei abordări mai ferme din partea NATO în urma căderii unei drone militare ruse pe teritoriul României, o țară membră a alianței.

Podoliak a folosit rețeaua de socializare X (fostă Twitter) pentru a sublinia faptul că este „inadmisibil să se încalce spațiul lor aerian” și a sugerat că România și alte țări NATO vecine cu Ucraina ar trebui să ia măsuri pentru a-și proteja granițele împotriva incursiunilor similare ale dronelor ruse.

„De exemplu, acestea ar putea declara că sunt pregătite să doboare drone și rachete pe o anumită rază pentru a-și proteja granițele”, a adăugat consilierul președinției ucrainene.

În ciuda incidentului cu drona militară rusească căzută pe teritoriul românesc, Podoliak a subliniat că „nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia pentru că o bucată de metal a căzut pe un câmp românesc.”

Podoliak a avertizat că lipsa de reacție la astfel de incidente îi va permite Rusiei să folosească spațiul aerian al țărilor vecine Ucrainei pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei. Potrivit autorităților de la Kiev, mai multe rachete rusești au încălcat granițele sau spațiul aerian al României, Poloniei și Republicii Moldova, aceasta din urmă nefiind membră NATO.

În timp ce Ucraina își exprimă îngrijorarea cu privire la incursiunile ruse în spațiul său aerian și cel al vecinilor săi, este de așteptat ca NATO să continue să evalueze situația și să ia măsurile adecvate pentru a asigura securitatea membrilor săi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *