Ucraina cere explicații în privința ajutoarelor promise de UE

Ucraina cere explicații liderilor UE, care au promis ajutoare în valoare de miliarde de dolari pentru a susține țara să își revină în urma distrugerilor provocate de forțele rusești.

Până în prezent, ajutorul promis de UE pentru Ucraina a ajuns cu greu la Kiev. Din cele 9 miliarde de euro promise de UE în luna mai, doar o treime a fost virată până în prezent, iar alte 3 miliarde de euro sunt pe drum. În același timp, Germania și-a exprimat îndoielile cu privire la faptul că Ucraina are nevoie de ultima tranșă de 3 miliarde de euro în acest an, au susținut mai mulți oficiali europeni.

Totuși, aceste îndoieli și întârzieri sunt un lucru pe care Ucraina nu și-l poate permite, a declarat marți, într-un interviu acordat pentru POLITICO, Serhiy Marchenko, ministrul de finanțe de la Kiev: „Da, chiar avem nevoie de ei”, a spus el, referindu-se la cele 3 miliarde de euro rămase și adăugând: „Credem că acești bani pot fi plătiți. Dacă nu, ne așteaptă un prim trimestru foarte complicat”.

De asemenea, UE începe discuțiile privind modul în care va sprijini Ucraina anul viitor, Comisia Europeană dorind să acorde 1,5 miliarde de euro pe lună în 2023.

Împreună cu o sumă egală promisă de Statele Unite, acest sprijin ar acoperi deficitul bugetar al țării pentru 2023, estimat la 37,9 miliarde de dolari de către Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *