Ucraina cere aderarea accelerată la NATO. Răspunsul Alianței

Ucraina cere aderarea la NATO, în replică la discursul lui Vladimir Putin, care a anunțat, vineri, anexarea ilegală a celor patru regiuni ocupate din Ucraina, care reprezintă 18% din teritoriul ucrainean.

„De facto, ne-am croit deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina, pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unii pe alții și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Într-o procedură care va fi în concordanță cu importanța noastră de a ne proteja întreaga comunitate, pe o bază accelerată. Facem pasul definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a anunțat Volodimir Zelenski.

NATO nu se implică direct în conflict

„Fiecare democraţie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO şi am spus din nou şi din nou că uşa rămâne deschisă”, a spus secretarul general al NATO.

Dar o decizie privind aderarea trebuie să fie aprobată „în unanimitate” de toate cele 30 de ţări membre, a precizat el, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Stoltenberg a subliniat, de asemenea, refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a se implica direct în conflictul dintre Ucraina şi Rusia. „Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate şi noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii”, a declarat el într-o conferinţă de presă, la Bruxelles.

Totodată, a dat asigurări că aliaţii îşi vor apăra infrastructura strategică după sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, în apele internaţionale din largul insulei daneze Bornholm.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *