Ucraina avertizează asupra unei noi ofensive rusești

Ucraina a declarat că Rusia a început să creeze o forță militară de atac care vizează orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivi Rih, în timp ce NATO s-a apropiat de cea mai importantă extindere din ultimele decenii, în timp ce alianța răspunde la invazia Ucrainei.

Senatul american și parlamentul italian au aprobat miercuri aderarea Finlandei și a Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care are 30 de membri. Conform aderării la NATO, care trebuie ratificată de toate cele 30 de state membre, un atac asupra unui membru este un atac împotriva tuturor.

Ucraina trage un semnal de alarmă

„Acest vot istoric trimite un semnal important al angajamentului susținut și bipartizan al SUA față de NATO și pentru a se asigura că Alianța noastră este pregătită să facă față provocărilor de astăzi și de mâine”, a declarat președintele american Joe Biden.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a avertizat în repetate rânduri Finlanda și Suedia împotriva aderării la NATO. Cei 30 de aliați ai NATO au semnat luna trecută protocolul de aderare, permițându-le să se alăture alianței conduse de SUA și dotate cu arme nucleare, odată ce membrii acesteia vor ratifica decizia.

Miercuri, Ucraina a respins sugestiile fostului cancelar german Gerhard Schroeder potrivit cărora Rusia ar dori o „soluție negociată” la război și a declarat că orice dialog va fi condiționat de încetarea focului și de retragerea trupelor rusești. Cotidianul South China Morning Post (SCMP) a relatat joi că Ucraina caută o oportunitate de a vorbi „direct” cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului.

„Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică … Așa că (acesta) poate influența politic, economic Rusia. Iar China este, de asemenea, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru SCMP.

Forțele rusești intensifică atacul

Pe câmpul de luptă, forțele rusești au fost angajate într-o activitate militară considerabilă, trăgând din tancuri, tunuri și artilerie cu rachete în mai multe părți ale Ucrainei, a anunțat joi Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene. Anterior, Ucraina a declarat că Rusia a început să creeze un grup de atac în direcția Krivi Rih și că ar putea pregăti noi operațiuni ofensive în sudul Ucrainei.

Orașul producător de oțel Krivi Rih, unde a crescut Zelenski, se află la aproximativ 50 km de linia de front din sud. Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat pe aplicația Telegram că trei civili au fost uciși la Bakhmut, Maryinka și Shevchenko și cinci răniți în ultimele 24 de ore.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *