Ucraina așteaptă deblocarea ajutorului SUA, care se prelungește

În așteptarea deblocării pachetului de ajutor al SUA, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că țara sa va obține, în cele din urmă, o pace în condiții avantajoase, iar sprijinul american este, în context, foarte important pentru desfășurarea viitoare a războiului.

Mesajul său a părut a fi un răspuns la incertitudinea care planează asupra viitorului unui important ajutor pentru Ucraina, pe care Congresul SUA întârzie să-l voteze de mai multe săptămâni, scrie Agerpres.

Marţi, Zelenski și-a anulat și o intervenţie pe care urma să o aibă în Congres pentru a obţine deblocarea sprijinului pentru Ucraina.

Casa Albă însăşi a tras semnalul de alarmă luni, avertizând că, în lipsa unui acord cu opoziţia republicană, ajutorul militar american destinat Ucrainei ar putea fi sistat în săptămânile următoare.

Preşedintele democrat Joe Biden a cerut, pe 20 octombrie, ca noul ajutor pentru Ucraina – de peste 61 de miliarde de dolari – să fie votat împreună cu cel pentru Israel – de circa 14 miliarde de dolari.

Exista speranța că includerea acestora într-un pachet comun este soluţia pentru a neutraliza reticenţele unor congresmeni republicani faţă de continuarea ajutorului pentru Ucraina, ceea ce a condus însă la blocarea întregului pachet.

Şi un pachet de asistenţă militară propus de UE s-a lovit de rezistenţa unor state membre ale blocului comunitar.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *