Ucraina acuză Rusia de răpirea a peste 19.500 de copii în timpul războiului

Ucraina a lansat acuzații grave împotriva Rusiei, susținând că peste 19.500 de copii ucraineni au fost răpiți și transferați ilegal în Rusia în timpul conflictului armat dintre cele două țări. Declarația a fost făcută luni de către Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Rusia a comis crime groaznice în timpul războiului său împotriva Ucrainei, dar răpirea și deportarea copiilor noștri vulnerabili reprezintă una dintre cele mai atroce crime împotriva umanității de la al Doilea Război Mondial”, a declarat Iermak, conform unui comunicat citat de dpa.

Cifrele prezentate de oficialul ucrainean sunt susținute de datele Organizației Națiunilor Unite, dintre cei răpiți, aproximativ 3.900 sunt orfani. Iermak a argumentat că această acțiune face parte dintr-o strategie mai amplă a Rusiei de a eroda identitatea copiilor ucraineni.

Moscova nu a furnizat informații privind situația sau locația copiilor, refuzând să coopereze cu Ucraina sau cu organizațiile internaționale.

Pentru a aborda această problemă delicată, luni a fost înființat un grup de lucru denumit „Bring Kids Back UA”. Acest grup reunește eforturile guvernului ucrainean, alături de țări partenere și organizații internaționale, cu obiectivul de a elabora mecanisme de reunificare voluntară a copiilor cu familiile lor și de a soluționa problemele existente în legislația internațională referitoare la protecția copilului.

Helena Kennedy, o avocată britanică și membră a Camerei Lorzilor, va conduce acest grup de lucru alături de Andrii Iermak, într-un efort comun de a aduce copiii acasă și de a restabili legăturile cu familiile lor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *