Ucraina a încheiat un acord de securitate cu Letonia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, astăzi, cu omologul său leton Edgar Rinkevics un acord de securitate pentru o perioadă de zece ani, relatează Agerpres.

Acordul a fost semnat în capitala lituaniană Vilnius, unde Zelenski a participat la cea de-a IX-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M).

Preşedintele ucrainean a anunţat acolo că Letonia va oferi în fiecare an Ucrainei un ajutor militar echivalent cu 0,25% din PIB-ul ţării baltice.

„Acest acord aduce precizia şi previzibilitatea de care are nevoie lupta noastră pentru libertate şi independenţă”, a spus Zelenski, care a detaliat că, pentru Ucraina, prioritară este acum apărarea aeriană.

Ucraina a încheiat recent mai multe acorduri bilaterale de securitate, cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Italia, Canada şi Olanda.

În acordurile de acest fel, care cuprind şi anexe secrete, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă, printre care susţinerea industriei militare ucrainene și instruirea soldaţilor ucraineni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *