Ucraina a început să exporte energie electrică spre Uniunea Europeană

retele-electrice

Ucraina a început să exporte energie electrică spre Uniunea Europeană, a anunţat, joi seara, preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Digi24.

”S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană. Kievul a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România, iar aceasta este doar o primă etapă”, a afirmat preşedintele Ucrainei, care a adăugat că țara sa va crește livrările în perioada următoare.

”De astăzi, Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţa UE”, a afirmat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană a analizat, în ultima perioadă, o cerere urgentă a Ucrainei în vederea acestei sincronizări a reţelelor electrice care facilitează schimburi între ţări şi permite acoperirea mai uşoară a unei probleme de aprovizionare cu energie electrică, în oricare dintre ele.

Ucraina a anunțat, la mijlocul lunii martie, în contextul războiului, că se alătură sistemului energetic european ENTSO-E, cu doi ani şi jumătate mai devreme decât își planificase. Pe 9 iunie, Ukrenergo, operatorul național de energie din Ucraina, a primit dreptul de a exporta energie către Europa, respectiv către România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Concomitent, operatorii europeni de reţele energetice sunt gata să implementeze un plan pe termen lung pentru a aduce  și statele baltice – Estonia, Letonia Lituania, care se bazează pe energia importată din Rusia – în sistemul Uniunii Europene. Statele baltice au un plan de lungă durată de a deveni, la rândul lor, parte a reţelei europene descentralizate de reţele electrice, ENTSO-E, până în 2025, după modernizarea instalațiilor naționale, potrivit Adevărul.

Pe de altă parte, Lituania a instalat şi a testat cu succes, anul trecut, echipamente pentru a conecta reţeaua electrică baltică cu Polonia, membru ENTSO-E.

Zona acoperită de către Entso-E trece dincolo de frontierele UE şi include 35 de ţări, din Islanda în Cipru.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii