Ucraina a dezactivat 1.000.000 de boți folosiți pentru dezinformare

Poliția cibernetică ucraineană (SSU) a desființat o „fermă” alcătuită din aproximativ 1.000.000 de boți, folosiți pentru răspândirea dezinformărilor pe rețelele sociale.

Scopul acestei ferme de boți a fost să discrediteze informațiile provenite din surse oficiale ale statului ucrainean, să destabilizeze situația socială și politică din țară și să creeze conflicte interne.

Mesajele răspândite de boți erau în concordanță cu propaganda rusă, așa este foarte probabil că operatorii acestei mașinării de dezinformare să fie membri ai serviciilor speciale rusești.

De altfel, ancheta SSU a descoperit că liderul grupului infracțional este un „expert politic” rus care în trecut a locuit la Kiev.

„Conform anchetei, această persoană organiza activități de dezinformare care au fost ordonate de una dintre forțele politice interne ale Rusiei”, explică anunțul SSU.

Ancheta poliției ucrainene este încă în desfășurare pentru a descoperi orice alți participanți la operațiune, care vor fi acuzați la rândul lor pentru încălcarea articolului 361.2 din codul penal al țării.

Ferma de boți demontată de SSU era situată în Kiev, Harkiv și Vinnytsia și s-a bazat pe aproximativ 1.000.000 de boți pentru a răspândi dezinformarea. Pentru a crea această armată online, membrii au folosit în jur de 5.000 de cartele SIM pentru a înregistra noi conturi de social media.

Mai mult, operatorii au folosit 200 de servere proxy care au falsificat adrese IP reale și pentru a evita detectarea activității frauduloase și respectiv sistarea activității acestora de către platformele de socializare.

Potrivit SSU, operatorii fermei de bot au dezvoltat și implementat un software personalizat pentru a gestiona de la distanță conturile de rețele sociale cu pseudonime, coordonându-le pentru a transmite mesajele de propagandă.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *