Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari, în așteptarea armelor aliaților

Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile din partea aliaţilor săi. Precizările au fost făcute de ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, citat de EFE și Agerpres.

„La începutul anului 2024, Ucraina s-a aflat într-o situaţie dificilă din cauza cantităţilor insuficiente atât de finanţare, cât şi de arme şi muniţie”, a explicat Marcenko.

Acesta a participat miercuri, la Washington, la cea de-a cincea reuniune ministerială despre Ucraina a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional.

Marcenko a avertizat cu privire la „consecinţele negative pentru bugetul Ucrainei” ale cheltuielilor pentru armament, care ar fi putut fi evitate dacă partenerii Kievului ar fi trimis ajutorul pe care îl plănuiseră.

Ministrul ucrainean a lăudat, în shimb, „politicile eficiente” ale guvernului său, care „au permis menţinerea stabilităţii financiare” în ciuda cheltuielilor neaşteptate şi a întârzierilor în ajutorul economic internaţional.

„Lipsa ajutorului sau întârzierile în sprijinul Ucrainei afectează negativ capacitatea noastră de a ne înfrunta inamicul pe front, iar lipsa apărării antiaeriene şi antirachetă reduce potenţialul economic al ţării”, a adăugat ministrul, care a transmis aceste mesaje la întâlnirea de la Washington.

Marcenko a cerut, de asemenea, accelerarea căutării unui mecanism de utilizare a activelor îngheţate ale Federaţiei Ruse în beneficiul Ucrainei.

Ministrul ucrainean a transmis aceste mesaje aliaţilor săi după ce liderul Camerei Reprezentanţilor SUA, republicanul Mike Johnson, a acceptat să voteze separat pachetul de ajutor pentru Ucraina propus de Casa Albă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *