Ucraina a adus înapoi 31 de copii din Rusia

Șeful unei organizații ucrainene de salvare a declarat că a adus înapoi 31 de copii din Rusia, unde fuseseră luați în timpul războiului. Mykola Kuleba a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, că se așteaptă ca acești copii să ajungă în capitală în cursul zilei. Kuleba este directorul executiv al organizației Salvați Ucraina și este comisarul prezidențial pentru drepturile copilului.

Deportările de copii ucraineni au fost o preocupare de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut. Curtea Penală Internațională a sporit presiunea asupra Rusiei atunci când a emis, la 17 martie, mandate de arestare pentru președintele Vladimir Putin și pentru comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de răpirea copiilor din Ucraina.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat săptămâna aceasta că a fost în contact cu Lvova-Belova, fiind prima confirmare a unei intervenții internaționale la nivel înalt pentru a reuni familiile cu copii care au fost deportați cu forța.

Purtătorul de cuvânt al CICR, Jason Straziuso, a declarat că acest contact a fost „în conformitate cu mandatul său de a restabili contactul între familiile separate și de a facilita reunificarea acolo unde este posibil”. O investigație a Associated Press a dezvăluit implicarea lui Lvova-Belova în răpiri și a descoperit un efort deschis de a da copiii ucraineni spre adopție în Rusia.

Lvova-Belova a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate al ONU, că acești copii au fost luați pentru siguranța lor, nu răpiți, o afirmație respinsă pe scară largă de comunitatea internațională.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *